Oliwa i Ocet

Oliwa i ocet znane są od starożytności. Dopełniają smak potraw i stanowią niezbędny element każdej kuchni. 

Oliwa - właściwości i zastosowanie

Na rynku dostępne są różne rodzaje olejów. Możemy wybierać pośród oliwy z orzechów włoskich, klasycznej oliwy z oliwek, a nawet orzechów pistacjowych. Dla koneserów dostępne są także oliwy aromatyzowane truflami i ziołami np. prowansalskimi. Oliwy te charakteryzują się bogatym smakiem i aromatem.

Ponadto dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje oliwa wszystkie właściwości prozdrowotne. Oliwa z oliwek bogata jest w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wpływają one na obniżanie poziomu "złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom "dobrego" (HDL). Jako produkt roślinny nie zawiera cholesterolu. Jest także źródłem witamin A, D, E i K oraz przeciwutleniaczy (w tym witaminy E), które spowalniają procesy starzenia. Oliwa z oliwek jest polecana dla osób odchudzających się, ponieważ zmniejsza uczucie głodu. Świetnie smakuje sama z dobrej jakości chlebem oraz jako składnik dressingów do sałatek. 

Olej z orzechów włoskich charakteryzuje się orzechowym aromatem i jasnożółtą barwą. Jest dobrym dodatkiem do lekkich sałatek, sosów i potraw z ryżu. Pełnię swoich właściwości zachowuje przy stosowaniu go na zimno. Stanowi także dobre źródło witamin A, D, E i K. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas linolowy, oleinowy i alfa-linolowy. 

Olej pistacjowy ma intensywnie zieloną barwę i ciekawy aromat. Jest produktem wysokiej jakości, o wyjątkowych walorach smakowych i prozdrowotnych. Nadaje się do sałatek makaronowych, surówek oraz sosów do lekko goryczkowych sałat. Ponadto wzmacnia włosy i paznokcie oraz pomaga skórę w dobrej kondycji. Stanowi źródło kwasów: omega-3, linolowego, witaminy E, aminokwasów i minerałów. Olej pistacjowy można stosować do pielęgnacji ciała- nawilża i wygładza skórę.

Ocet - charakterystyka i zastosowanie 

Ocet jest przyprawą zakwaszającą. Najpowszechniej używane w kuchni rodzaje octu to spirytusowy, winny (powstały w wyniku fermentacji z białego lub czerwonego wina oraz ocet balsamiczny o wyjątkowo intensywnym winnym zapachu i łagodnym smaku. Ocet służy do produkcji niektórych sosów np. majonezu o vinaigrette. Stosuje się go także do macerowania mięsa, szczególnie przed pieczeniem. 

Ocet balsamiczny jest szczególnie wartościowym dodatkiem w kuchni. Wysokiej jakości ocet to prawdziwy delikates, którego smak uwydatni smak potraw, serów czy konfitur warzywnych np. z czerwonej cebuli. Wysokiej jakości ocet jest bardzo ciemny i gęsty. Ponadto ocet balsamiczny jest nie tylko smacznym dodatkiem, ale posiada także właściwości prozdrowotne. Należą do nich działanie przeciwbakteryjne (kwas octowy działa antyseptycznie i antybakteryjnie), korzystnie wpływa na proces trawienia. Reguluje oprócz tego poziom cholesterolu i może wspomagać walkę z cukrzycą.

Sortuj według: Wyświetl po produktów
Okazje.info
Pobieranie danych...