Pulcina by Alessi to dzieło architekta Michele De Lucchi i ekspres dla prawdziwych miłośników kawy. Rewolucyjny projekt łączy technologię opracowaną przez illycaffè poprzez badanie dynamiki przepływu ciepła z doświadczeniem Alessi. Pulcina jest wynikiem długich poszukiwań: illycaffè i Alessi chcieli dowiedzieć się, w jaki sposób można poprawić kształt kawiarki, aby poprawić i podkreślić właściwości organoleptyczne espresso. Dlatego przeanalizowali, co dzieje się w dzbanku do kawy. W rezultacie Illy było w stanie określić idealny kształt bojlera - dolnej części naczynia, w którym znajduje się wrząca woda - dla idealnego espresso. Dzięki szczególnemu charakterowi wnętrza bojlera Pulcina automatycznie przestaje filtrować kawę w odpowiednim momencie. Ta przerwa pomaga wyeliminować fazę erupcji, ostatni etap filtrowania, który generuje przypalony i gorzki posmak. Do filiżanki trafia tylko kawa najlepszej jakości, której można posmakować pełnowartościowego i okrągłego aromatu. Wylewka jest dość zaznaczona. Jej typowy kształt litery V przypomina dziób pisklęcia („pulcino” to po włosku pisklę). Został specjalnie zaprojektowany, aby doskonale zapobiegać kapaniu podczas nalewania. Pulcina jest praktyczna, funkcjonalna i nie wymaga specjalnych umiejętności. Kawa jest przygotowywana tak jak w tradycyjnym ekspresie do kawy espresso. Ekspres do espresso Pulcina firmy Michele De Lucchi dla Alessi jest wykonany z odlewu aluminiowego. Nie działa na indukcji. Wymiary: pojemność 300 ml, wysokość 26 cm, szerokość 20 cm, głębokość 12 cm.