Najlepsza na świecie ciabatta w domu? Oczywiście, że tak. Ceramiczna forma do pieczenia francuskiej marki Emilie Henry przypomina swoim wyglądem mały piecyk, który pozwoli upiec jednocześnie dwa bochenki po 250 gram każdy. Ciasto umieszcza się w zagłębieniach formy, przykrywa pokrywką i umieszcza w piekarniku. Wypukła pokrywa pomaga kontrolować poziom wilgotności, aby zapewnić lekko chrupiącą skórkę, jednocześnie utrzymując wnętrze ciasta wilgotne i puszyste. Specjalne żeberka sprawiają, że ciasto nie przywiera, a zamknięta pokrywa utrzymuje optymalny poziom wilgoci. Dwutlenek węgla wydostaje się przez otwory wentylacyjne w pokrywie, dzięki czemu ciabatty zyskują cienką, chrupiącą i przypieczoną skórkę. Wymiary: 40 x 25 cm, wysokość 14 cm. Wszystkie produkty Emile Henry są produkowane we Francji, z zachowaniem najwyższych standardów już od 1850 roku.
Emile Henry to firma zlokalizowana w samym sercu Francji, w maleńkiej miejscowości Marcigny. Fabryka od 160 lat produkuje znaną na całym świecie ceramikę kuchenną, naczynia stołowe i akcesoria z najwyższej jakości burgundzkiej gliny. Projekty utrzymane są w klimacie paryskich bistro i rustykalnej formie. Unikalny proces produkcji w technologii Ceradon polega na wypalaniu w temperaturze 1150 stopni C. Sprawia to, że naczynia nie mają równych sobie. Są wytrzymałe na uderzenia oraz gwałtowne zmiany temperatury. Większość naczyń Emile Henry wytwarzana jest ręcznie, a każde z nich opatrzone jest inicjałami pracownika, które je tworzył. Wszystkie składniki wykorzystywane do produkcji są wyłącznie naturalne - od masy glinianej po materiały wykończeniowe. Naczynia nie zawierają kadmu ani ołowiu.