Skeppshult to marka, która jest synonimem skandynawskiego designu, szwedzkiej jakości i pięknej formy. Jej początki sięgają 1906 roku, kiedy to pierwszy założyciel Charles E. Andersson po powrocie z Ameryki Północnej przywiózł ze sobą sporą porcję marzeń i rzetelnej wiedzy. W miejscowości SKEPPSHULT nad rzeką Nissan powstała pierwsza fabryka. Produkowane naczynia żeliwne słyną na całym świecie ze znakomitych właściwości i wytrzymałości. Istotny jest fakt, że cały proces produkcyjny począwszy od projektu, a skończywszy na opakowaniu odbywa się wyłącznie w Szwecji. Jakość produktów Skeppshult potwierdza 25-letnia gwarancja na wszystkie produkty żeliwne.
Informacje o produkcie
Pojemnik do przypraw Skeppshult to propozycja dla prawdziwych znawców kulinarnych. Składa się zdwóch części - podstawa, z zaokrąglonym dnem, oraz drewnianej pokrywki. Żeliwna obudowa gwarantuje trwałość i długą żywotność. Waga ok 1 kg, wymiary: wysokość 8 cm, średnica 7,5 cm. Numer katalogowy: 0071V
Naczynia żeliwne są często niedocenianym rozwiązaniem dla miłośników gotowania. Najlepiej ich przydatność jest widoczna przy przyrządzaniu potraw wymagających długiego i wolnego gotowania. Co ciekawe, badania naukowców wykazały, że w trakcie tego procesu żelazo zawarte w naczyniu przechodzi do potrawy, szczególnie kiedy przygotowywane są dania o odczynie kwaśnym. Będą niezastąpione do pieczenia mięs, smażenia konfitur i powideł, gotowania zup i wszystkich innych potraw, które wymagają wolnego ognia. Zaletą żeliwa jest powolne i równomierne nagrzewanie się oraz długie utrzymywanie temperatury. Grube dno i ścianki chronią potrawy przed przypaleniem. Garnki emaliowane bardzo łatwo utrzymać w czystości. Trzeba jednak pamiętać, że wyroby żeliwne są stosunkowo kruche, stąd należy chronić je przed uderzeniami. Czyszczenie będzie zależało od powłoki, którą zostały pokryte. Emaliowane można myć w tradycyjny sposób, natomiast cynowane zdecydowanie bardziej delikatnie z uwagi na metal, który jest dość miękki. Naczynia żeliwne są standardowym wyposażeniem w profesjonalnych kuchniach, których szefowie dbają o doskonałą jakość przygotowanych potraw i zdobywają coraz szersze uznanie w domowych kuchniach na całym świecie.