Ceramiczne naczynie do pieczenia drobiu pozwoli uzyskać świetny efekt i doskonałą jakość pieczonego mięsa. Specjalne zaprojektowana konstrukcja zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła i stałą cyrkulację pary wewnątrz. Dzięki temu nie ma konieczności podlewania mięsa podczas pieczenia, co pozwala uzyskać wyjątkową soczystość i niepowtarzalny smak potrawy. Karbowane dno talerze sprawia, że mięso nie nasiąka sokami. Naczynie zostało wykonane z ogniotrwałej ceramiki, która odporna jest na temperatury do 270 stopni Celsjusza. Użytkowanie formy zapewni czystość piekarnika podczas pieczenia. Wymiary: 34 x 24 cm, wysokość 19 cm, pojemność 3 litry.
Emile Henry to firma zlokalizowana w samym sercu Francji, w maleńkiej miejscowości Marcigny. Fabryka od 160 lat produkuje znaną na całym świecie ceramikę kuchenną, naczynia stołowe i akcesoria z najwyższej jakości burgundzkiej gliny. Projekty utrzymane są w klimacie paryskich bistro i rustykalnej formie. Unikalny proces produkcji w technologii Ceradon polega na wypalaniu w temperaturze 1150 stopni C. Sprawia to, że naczynia nie mają równych sobie. Są wytrzymałe na uderzenia oraz gwałtowne zmiany temperatury. Większość naczyń Emile Henry wytwarzana jest ręcznie, a każde z nich opatrzone jest inicjałami pracownika, które je tworzył. Wszystkie składniki wykorzystywane do produkcji są wyłącznie naturalne - od masy glinianej po materiały wykończeniowe. Naczynia nie zawierają kadmu ani ołowiu.