Foremki do zapiekania typu ramekin to idealne naczynia do przygotowania pojedynczych potraw wymagających piekarnika. Doskonale sprawdzą się do zapiekanych ziemniaków, sufletów czy muffinów, które możesz od razu i efektowanie podać na stół. Ceramika zapewnia równomierne gotowanie, bez wysychania, zapewniając idealny rezultat za każdym razem. Poza oczywistym zastosowaniem do pieczenia miseczki sprawdzą się idealnie w roli naczynia na sosy, salsy do nachos czy drobnych przekąsek. Dzięki zastosowaniu technologii High Resistance® miseczki Emile Henry są niezwykle odporne na zarysowania, dlatego możesz śmiało porcjować w nich potrawy a także używać w mikrofalówce czy myć w zmywarce. Wszystkie produkty Emile Henry są produkowane we Francji, z zachowaniem najwyższych standardów już od 1850 roku. Wymiary: średnica 10 cm, wysokość 6.3 cm
Emile Henry to firma zlokalizowana w samym sercu Francji, w maleńkiej miejscowości Marcigny. Fabryka od 160 lat produkuje znaną na całym świecie ceramikę kuchenną, naczynia stołowe i akcesoria z najwyższej jakości burgundzkiej gliny. Projekty utrzymane są w klimacie paryskich bistro i rustykalnej formie. Unikalny proces produkcji w technologii Ceradon polega na wypalaniu w temperaturze 1150 stopni C. Sprawia to, że naczynia nie mają równych sobie. Są wytrzymałe na uderzenia oraz gwałtowne zmiany temperatury. Większość naczyń Emile Henry wytwarzana jest ręcznie, a każde z nich opatrzone jest inicjałami pracownika, które je tworzył. Wszystkie składniki wykorzystywane do produkcji są wyłącznie naturalne - od masy glinianej po materiały wykończeniowe. Naczynia nie zawierają kadmu ani ołowiu.