Maselniczka Emile Henry chroni Twoje masło przed światłem i powietrzem. Nawet po wyjęciu z lodówki utrzymuje świeżość masła dzięki ceramice HR (High Resistance), która dłużej pozostaje zimna. Przy podawaniu na stole lub do wykorzystania w trakcie pracy w kuchni maselniczka jest poręczna: wypukłości na dnie zapobiegają przesuwaniu się masła podczas krojenia. Wszystkie produkty Emile Henry są produkowane we Francji, z zachowaniem najwyższych standardów już od 1850 roku. Produkt jest objęty dziesięcioletnią gwarancją producenta – po zarejestrowaniu zakupu. Wymiary: 17 x 11.5 cm, wysokość 7.5 cm
Emile Henry to firma zlokalizowana w samym sercu Francji, w maleńkiej miejscowości Marcigny. Fabryka od 160 lat produkuje znaną na całym świecie ceramikę kuchenną, naczynia stołowe i akcesoria z najwyższej jakości burgundzkiej gliny. Projekty utrzymane są w klimacie paryskich bistro i rustykalnej formie. Unikalny proces produkcji w technologii Ceradon polega na wypalaniu w temperaturze 1150 stopni C. Sprawia to, że naczynia nie mają równych sobie. Są wytrzymałe na uderzenia oraz gwałtowne zmiany temperatury. Większość naczyń Emile Henry wytwarzana jest ręcznie, a każde z nich opatrzone jest inicjałami pracownika, które je tworzył. Wszystkie składniki wykorzystywane do produkcji są wyłącznie naturalne - od masy glinianej po materiały wykończeniowe. Naczynia nie zawierają kadmu ani ołowiu.