Naczynie żaroodporne Casserole zostało zaprojektowane przez Klausa Ratha dla Morsø i powstało w całości w duńskiej odlewni żelaza. Naczynia żeliwne są często niedocenianym rozwiązaniem dla miłośników gotowania. Najlepiej ich przydatność jest widoczna przy przyrządzaniu potraw wymagających długiego i wolnego gotowania. Co ciekawe, badania naukowców wykazały, że w trakcie tego procesu żelazo zawarte w naczyniu przechodzi do potrawy, szczególnie kiedy przygotowywane są dania o odczynie kwaśnym. Będą niezastąpione do pieczenia mięs, smażenia konfitur i powideł, gotowania zup i wszystkich innych potraw, które wymagają wolnego ognia. Zaletą żeliwa jest powolne i równomierne nagrzewanie się oraz długie utrzymywanie temperatury. Grube dno i ścianki chronią potrawy przed przypaleniem. Garnki emaliowane bardzo łatwo utrzymać w czystości. Naczynia żaroodporne z Morsø należy myć tylko ręcznie. Mogą być używane w piekarniku lub na otwartym ogniu, a także w piecu do grillowania. Działa na wszystkich typach kuchenek. Patelnia z pokrywką, wymiary: pojemność 2.2 l, wysokość 12.4 cm, średnica 25 cm. Wykonanie: żeliwo, drewno.
Historia marki Morsø zaczyna się w 1853 roku, kiedy Niels Andreas Christensen (N.A Christensen) założył Odlewnię Morsø przeznaczoną do produkcji wszelkiego rodzaju produktów, od stabilnych okien, krzyży i narzędzi do garnków, garnków i patelni. Z biegiem lat Morsø zaczął produkować i dostarczać piecyki kaflowe i grzejniki do szkół, kościołów, kolei, ministerstw, a także do królewskiej rodziny. W latach pięćdziesiątych piece kaflowe zostały zastąpione centralnym ogrzewaniem, ale to właśnie stworzyło przestrzeń dla pieców opalanych drewnem, w których można zobaczyć płomienie, dając specjalne ciepłe i przytulne uczucie, iz którymi piec i ciepło spełniają więcej niż jedna funkcja. Dzisiaj Morsø przekształciło się w globalną firmę projektową, która zapewnia ciepło i komfort domom na całym świecie. W 2015 r. Firma Morsø wprowadziła na rynek zupełnie nową serię sprzętu kuchennego, który zwiększa doświadczenie zarówno w kuchni, jak i przy stole.