Patelnia żeliwna niemieckiej marki Kuchenprofi. Naczynia żeliwne są często niedocenianym rozwiązaniem dla miłośników gotowania. Najlepiej ich przydatność jest widoczna przy przyrządzaniu potraw wymagających długiego i wolnego gotowania. Co ciekawe, badania naukowców wykazały, że w trakcie tego procesu żelazo zawarte w naczyniu przechodzi do potrawy, szczególnie kiedy przygotowywane są dania o odczynie kwaśnym. Będą niezastąpione do pieczenia mięs, smażenia konfitur i powideł, gotowania zup i wszystkich innych potraw, które wymagają wolnego ognia. Zaletą żeliwa jest powolne i równomierne nagrzewanie się oraz długie utrzymywanie temperatury. Grube dno i ścianki chronią potrawy przed przypaleniem. Trzeba jednak pamiętać, że wyroby żeliwne są stosunkowo kruche, stąd należy chronić je przed uderzeniami. Czyszczenie będzie zależało od powłoki, którą zostały pokryte. Naczynia żeliwne są standardowym wyposażeniem w profesjonalnych kuchniach, których szefowie dbają o doskonałą jakość przygotowanych potraw i zdobywają coraz szersze uznanie w domowych kuchniach na całym świecie. Wymiary: średnica 36 cm, wysokość 9.5 cm. Wykonanie: żeliwo, stal (uchwyt). Patelnia może być używana w piekarniku do temperatury 250°C. Grube, płaskie dno sprawia, że naczynie nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym indukcyjnych. Emalia na zewnętrznej stronie patelni jest odporna na zarysowania i łatwa do utrzymania w czystości. Patelnia jest przystosowana do mycia w zmywarce.