Prostokątna forma do zapiekania Emile Henry idealna do lasagne, zapiekanek i deserów. Po umieszczeniu formy w piekarniku temperatura w niej wzrasta stopniowo, powodując równomierne wypieczenie ciasta. Odporna trwałość szkliwa pozwala kroić w naczyniu bez obawy jest zarysowania lub uszkodzenia. Wykonana z ceramiki HR® (High Resistance), równomiernie rozprowadza ciepło, aby wydobyć najbardziej subtelne smaki Twoich potraw. Odporna i wytrzymała, może być również używana na grillu czy w kuchence mikrofalowej do podgrzewania lub rozmrażania. Wymiary: 22 x 14.5 cm, wysokość 5.5 cm
Emile Henry to firma zlokalizowana w samym sercu Francji, w maleńkiej miejscowości Marcigny. Fabryka od 160 lat produkuje znaną na całym świecie ceramikę kuchenną, naczynia stołowe i akcesoria z najwyższej jakości burgundzkiej gliny. Projekty utrzymane są w klimacie paryskich bistro i rustykalnej formie. Unikalny proces produkcji w technologii Ceradon polega na wypalaniu w temperaturze 1150 stopni C. Sprawia to, że naczynia nie mają równych sobie. Są wytrzymałe na uderzenia oraz gwałtowne zmiany temperatury. Większość naczyń Emile Henry wytwarzana jest ręcznie, a każde z nich opatrzone jest inicjałami pracownika, które je tworzył. Wszystkie składniki wykorzystywane do produkcji są wyłącznie naturalne - od masy glinianej po materiały wykończeniowe. Naczynia nie zawierają kadmu ani ołowiu.