Ceramiczna forma Emile Henry idealna jest pieczenia tarty i quiche zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Po umieszczeniu formy w piekarniku temperatura w niej wzrasta stopniowo, powodując równomierne wypieczenie ciasta. Odporna trwałość szkliwa pozwala kroić w naczyniu bez obawy jest zarysowania lub uszkodzenia. Wykonana z ceramiki HR® jest bardzo odporna i doskonale się sprawdza w codziennym użytkowaniu. Naczynie po wyjęciu z piekarnika przez długi czas utrzymuje temperaturę posiłku. Wymiary: średnica 33 cm, wysokość 9 cm. Wszystkie produkty Emile Henry są produkowane we Francji, z zachowaniem najwyższych standardów już od 1850 roku.
Emile Henry to firma zlokalizowana w samym sercu Francji, w maleńkiej miejscowości Marcigny. Fabryka od 160 lat produkuje znaną na całym świecie ceramikę kuchenną, naczynia stołowe i akcesoria z najwyższej jakości burgundzkiej gliny. Projekty utrzymane są w klimacie paryskich bistro i rustykalnej formie. Unikalny proces produkcji w technologii Ceradon polega na wypalaniu w temperaturze 1150 stopni C. Sprawia to, że naczynia nie mają równych sobie. Są wytrzymałe na uderzenia oraz gwałtowne zmiany temperatury. Większość naczyń Emile Henry wytwarzana jest ręcznie, a każde z nich opatrzone jest inicjałami pracownika, które je tworzył. Wszystkie składniki wykorzystywane do produkcji są wyłącznie naturalne - od masy glinianej po materiały wykończeniowe. Naczynia nie zawierają kadmu ani ołowiu.