-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Global
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Firma Yoshida Metal Industry Co., Ltd. (Yoshikin) powstała w 1954 r. w prefekturze Niigata, w mieście Yoshida. W 1960 roku wprowadziła na rynek serię noży Bunmei Gincho, które na przestrzeni lat podbiły japoński rynek noży kuchennych. Z biegiem lat firma intensywnie rozwijała swoją technologię produkcji. Te zabiegi sprawiły, że Yoshikin stworzył nóż od czubka ostrza po rękojeść wykonany z jednego fragmentu stali. Pierwszą linię flagowych noży GLOBAL w 1985 roku zaprojektował światowej sławy projektant Komin Yamada. Wykorzystując wyłącznie najlepsze materiały i uwzględniając najnowocześniejsze trendy w designie, stworzył produkt ponadczasowy. Linia GLOBAL to synonim najwyższej jakości. Są nieodłącznym elementem pracy najlepszych, światowych szefów kuchni, a także amatorów sztuki kulinarnej w domowym zaciszu.
Noże GLOBAL wykonane zostały wyłącznie z najwyższej jakości materiałów. Do wyrobu klingi zastosowano opatentowaną przez Yoshikin wysokowęglową stal nierdzewną Cromova 18 - zawierającą 18% chromu, molibden oraz wanad. Materiał ten poddaje się najpierw obróbce cieplnej w temperaturze 1000 st.C, następnie obróbce podzerowej w temperaturze -80 st.C, po czym ponownie się nagrzewa. Wymrażanie powoduje znaczący wzrost twardości stali do poziomu 56-58 w skali C Rockwella. Ten zaawansowany proces sprawia, że finalnie nóż zachowuje ostrość znacznie dłużej niż produkt ze zwykłego stopu. Dodatkowo jest wyjątkowo odporny na rdzę, przebarwienia i korozję.
Charakterystyczną cechą noży GLOBAL jest wypukły szlif głowni, widoczny na jej przekroju poprzecznym. Boczna powierzchnia klingi – od grzbietu do krawędzi ostrza – nie jest linią prostą, lecz łagodną krzywą. Dzięki temu ostrze kroi znacznie skuteczniej, a produkt łatwiej odchodzi. Każdy nóż jest idealnie wyważony i opracowany tak, aby jak najlepiej leżał w dłoni. Ich płynny kształt i jednolita konstrukcja eliminuje zakamarki w których mogłyby zbierać się resztki jedzenia czy bród. Noże GLOBAL posiadają oryginalną, kropkowaną rękojeść. Jej powierzchnia pokryta regularnymi wgłębieniami, gwarantuje pewny uchwyt i zapobiega wyślizgnięciu się noża z dłoni, czy podrażnieniom skóry.
GLOBAL G-21 to specjalistyczny nóż dzięki któremu oddzielenie mięsa od kości, wykrawanie itp. będą czystą przyjemnością. Elastyczne i specjalnie wyprofilowane ostrze pozwala na precyzyjne i dokładne cięcie. Wykonanie: stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu) o twardości 56-58 HRC. Długość ostrza 16 cm, waga noża 124g.