Firma Yoshida Metal Industry Co., Ltd. (Yoshikin) powstała w 1954 r. w prefekturze Niigata, w mieście Yoshida. W 1960 roku wprowadziła na rynek serię noży Bunmei Gincho, które na przestrzeni lat podbiły japoński rynek noży kuchennych. Z biegiem lat firma intensywnie rozwijała swoją technologię produkcji. Te zabiegi sprawiły, że Yoshikin stworzył nóż od czubka ostrza po rękojeść wykonany z jednego fragmentu stali. Pierwszą linię flagowych noży GLOBAL w 1985 roku zaprojektował światowej sławy projektant Komin Yamada. Wykorzystując wyłącznie najlepsze materiały i uwzględniając najnowocześniejsze trendy w designie, stworzył produkt ponadczasowy. Linia GLOBAL to synonim najwyższej jakości. Są nieodłącznym elementem pracy najlepszych, światowych szefów kuchni, a także amatorów sztuki kulinarnej w domowym zaciszu.
MinoSharp PLUS 3 to ceramiczna trójfazowa ostrzałka wodna polecana jest do wszystkich rodzajów noży (wyjątek stanowią te o szlifach jednostronnych). Dzięki wodzie proces ostrzenia przebiega znacznie szybciej, a specjalnie wyprofilowane otwory ustawiają go pod odpowiednim kątem. Rowek do którego wkłada się nóż ustawiony jest równolegle do ceramicznego koła, a kego wypukły kąt nadaje nożowi pierwotnej ostrości. Gumowany uchwyt i podstawa zapobiegają ślizganiu się ostrzałki. Każdy z kolorów określa inny typ ziarna - niebieskie: grube ziarno, brązowe - średnie ziarno i żółte - drobne ziarno. Aby prawidłowo skorzystać z ostrzałki należy wlać do komory z kołami wodę, której nie wolno wylewać do końca procesu ostrzenia. Następnie chwytami mocno rączkę, aby ostrzałka nie zmieniła położenia. Drugą dłonią chwytami nóż, przytrzymując go palcem wskazującym tępą krawędź klingi. Nóż włożyć do rowka z niebieskim kołem (grube ziarno) i przesywać ostrze w przód i tył delikatnie je przyciskając (ruch ten wykonać należy 15-20 razy). Należy pamiętać, aby nie przyciskać noża zbyt mocno do ostrzałki, ponieważ nadmierny nacisk może uszkodzić koła. Podobny proces z tym samym możem powtórzyć na każdym z pozostałych kolorów noża. Po zakończeniu nóż umyć w gorącej wodzie i wytrzeć do sucha ręcznikiem lub ściereczką. Ostrzałki MinoSharp PLUS 3 zostały przetestowane przez instytut badawczy CATRA - czołowy w dziedzinie technik ostrzenia z siedzibą w brytyjskim Sheffield. Warto wiedzieć, że ilość przesunięć zależy od typu i stanu noża. Zaleca się dla noży GLOBAL od 15 do 20 posunięć na każdym kole, dla innych marek najpierw po 20 razy na każdym kole, a w radzie potrzeby ponowić tę samą ilość na pierwszym i drugim kole.