Skeppshult
Skeppshult to szwedzka marka patelni, garnków i innego wyposażenia kuchennego, istniejąca już od 1906 roku. Producent zajmuje się wykonywaniem solidnych, żeliwnych naczyń, które w przeciwieństwie do artykułów tworzonych masowo, są w stanie służyć swojemu użytkownikowi latami. Proces wytwórczy artykułów tej marki opiera się przede wszystkim na tradycyjnych metodach, naturalnych składnikach i ekologicznych rozwiązaniach.
Naczynia żeliwne Skeppshult - jak powstają?
Naczynia żeliwne Skeppshult to artykuły produkowane ręcznie. Proces ich wytwarzania rozpoczyna się od połączenia żeliwa z innymi metalami - wyłącznie w ściśle kontrolowanej i określonej według tradycji ilości. Mieszanka jest następnie podgrzewana do bardzo wysokich temperatur rzędu 1500 stopni Celsjusza w piecach indukcyjnych. Przygotowanie bazy do naczyń żeliwnych Skeppshult odbywa się wyłącznie przy użyciu energii wodnej i wiatrowej. Z utworzonego z ich pomocą stopu żeliwa dokonywane są odlewy z piaskowych form. Roztopiony metal wylewany jest w sposób ręczny przez odpowiednio przygotowanych do tego pracowników. Po zastygnięciu żeliwnej masy widoczne są już pierwsze efekty ich pracy. Każda forma piaskowa używana jest tylko raz, dlatego wszystkie naczynia żeliwne Skeppshult to produkty w pełni unikalne.
Czytaj więcej...
Naczynia żeliwne Skeppshult - czemu zawdzięczają swoją wyjątkowość?
Skeppshult to marka oddana tradycji. Wszystkie jej produkty wykonywane są ręcznie na każdym etapie wytwórczym. Po odlaniu i połączeniu połówek żeliwnych naczyń ma miejsce staranne szlifowanie, którego zadaniem jest nadanie patelniom i innym akcesoriom kuchennym odpowiedniej struktury. Dopiero później naczynia mogą zostać zaimpregnowane naturalnym olejem roślinnym, który ochroni produkt przed czynnikami zewnętrznymi. Skeppshult stale kontroluje i monitoruje produkcję, aby dopilnować utrzymywania najwyższej jakości swoich artykułów. Jeśli którykolwiek z nich zostaje uznany za niespełniający norm i wymagań, podlega przetopieniu na żeliwo i ponownie staje się surowcem do produkcji patelni i naczyń.
Artykuły marki Skeppshult to naczynia kuchenne dla najbardziej wymagających. Żeliwne produkty wytrzymują bardzo wysokie temperatury i są praktycznie niezniszczalne. Pozwalają wyposażyć kuchnię na wiele lat i są rozwiązaniem w pełni ekologicznym. Naczynia żeliwne Skeppshult wykonuje się bowiem wyłącznie z przyjaznych dla środowiska składników w procesie, do którego zużywa się odnawialne źródła energii. Produkty tej marki będą zatem doskonałym wyborem dla osób wiernych ekologicznym ideałom i tradycyjnym metodom pracy ręcznej.